Deel 2 najaar 2022

Donderdag 22 september - Saint-Romain-de-Benet

Cerences -  Saint-Romain-de-Benet   457 km  ☀️ 23°C

Een koele nacht, maar heerlijk geslapen op deze rustige plek. De croissantjes die ik bij de bakker heb gehaald doen het heerlijk met de perenjam en koffie, een goed begin van de dag. Met een heerlijk ochtendzonnetje gaan we goedgemutst en route, richting Bordeaux en we verwachten vandaag in de buurt van Saintes te komen. We vermijden de tolwegen en wisselen daardoor grotere met kleinere routes af. De verkeersdrukte valt over het algemeen mee vandaag en de kilometers rijgen zich gestaag aaneen. Het landschap wordt wat meer golvend en krijgt wat meer relief. Vlak voor de lunch zien we in de verte het wazige silhouet van Mont St. Michel en we realiseren ons dat we hier 40 jaar geleden voor het laatst waren. Her en der passeren we de wat grotere steden zoals Rennes, Nantes, La Roche en La Rochelle. 

Onderweg rijden we een heel stuk achter een nieuwe druivenplukmachine op een oplegger en snel zien we ook de eerste wijngaarden. Het plukken met zo'n machine gaat een stuk sneller dan handmatig:  12.000 kilo in 2 uur tijd. 

 

De eerste CP die we aanrijden gaat het niet worden, een neergestreken kermis heeft bezit genomen van het terrein. We kiezen een volgende in St. Romain de Benet en arriveren daar rond 18.45 uur. Tijd om wat te relaxen.

CP P4N N45.6904 W0.848801  gratis met voorzieningen

Vrijdag 23 september - Roncesvalles

Saint-Romain-de-Benet -  Roncesvalles (Sp)  401 km  ☁️ 20°C

Vanmorgen 100 meter verderop lekker vers brood gehaald bij de boulangerie. Het weer is duidelijk omgeslagen, het zonnetje is verdwenen en het is een paar graden koeler. Rond half tien zetten we koers richting Spaanse grens via Bordeaux. De binnenwegen door de wijnvelden van eerst Cognac, Cote de Blaye en dan Bourg is prima te doen. Wel opvallend is de dorre uitstraling van het landschap, de droogte heeft haar sporen achter gelaten. Bij een lunchstop bij Bordeaux beraadslagen we wat globaal de route gaat worden in Spanje. 

In plaats van Irun kiezen we er voor nu bij St. Jean Pied de Port de Pyreneeën over te steken naar Roncesvalles, het startpunt van een van de belangrijkste Camino routes.

De laatste 25 kilometer door dit gebergte zijn echt slinger-de-slang. De borden langs de kant van de weg duiden erop dat we in Baskenland zijn. Zo is Pamplona, ineens Pampelune, de gendarmerie, jendarmeria en heet de camino, de Jondoni Jakobe Bidea. We worden welkom geheten in Navarra met Ongi Etorri Nafarroa (bienvenido a Navarra).

Rond 17.30 uur arriveren we op de parkeerplaats van Roncesvalles. 

In een pelgrims-hostal, waar het een drukte van belang is, drinken we een lekker Navarees rood wijntje. Morgen hier maar even verder rondneuzen in dit historische plaatsje.

N43.00929 W1.318527 gratis, geen voorzieningen

Zaterdag 24 september - Arnedillo

Roncesvalles - Arnedillo   157  km  🌧 21°C

Op parkeerplaats is het vanmorgen vroeg al een drukte van belang. Groepen Caminogangers die hun materialen krijgen uitgereikt, gaan vertrekken. Het is met 11° best koud, het regent licht en flarden wolken trekken over het op 994 meter gelegen Roncesvalles. Rond half tien een café con leche gedaan in de bar van de naastgelegen hostal. Tja voor nog niet de helft van wat je in Frankrijk betaalt, een grote overheerlijke bak koffie doet een mens goed. Het barretje is gevuld met begeleiders en pelgrimgangers en heeft een broederlijke sfeer.

We stappen naar de entree van het oude klooster, betalen de toegang (€2,50 pp) en neuzen wat rond. Er is niet meer dan een eenvoudige kloostergang en een mausoleum van een Navarese koning Sancho VII die in 1324 overleed. Al met al niet echt spectaculair, maar wel afgevinkt. Toch heeft dit Roncevalles wel charme en een heel eigen aura en dat maakt een bezoek best leuk.

In de miezerregen zetten we koers naar Arnedillo, in het begin over een mooie, maar wel smalle en slingerende route. Het venijn zit 'm in de tegenliggers, die af en toe onbehouwen, midden op de kleine strook  asfalt de bocht om komen suizen. Bij een enkele moet met een noodstop erger worden voorkomen.

Na een 30-tal kilometers wordt de weg breder en beter en ook wat vlakker. De bergomgeving is prachtig, een mooi weids landschap in zachte kleuren ontplooit zich, met keurig geploegde akkers die zich over de glooiingen uitstrekken. In Tafalla foerageren we wat benodigheden bij de Mercadona. Na Calahorra, inmiddels in regio Rioja, stijgen ruige rechte rotsformaties op in het landschap en zien een enkele gier door de lucht zweven. 

De CP bij Arnedillo bereiken door een kort klimmetje te nemen. Daar is nog plaats genoeg en we vinden een keurige plek met uitzicht op het stadje beneden ons. Vandaag gaan we wat relaxen, we gaan niet veel meer doen.

         CP N42.214083 W2.239927 €10,- met voorzieningen

Zondag 25 september - Arnedillo

Arnedillo  ⛅/☀️ 21°C

Ondanks het ochtendzonnetje is het op deze hoogte van 700 meter zeer fris als we opstaan. En omdat we het raam open hadden vannacht, toch maar even de kachel bijgezet. Rustigjes aan ontbeten en de dag opgestart. 

Rond negenen voorkomt een toenemend wolkendek dat de zon de temperatuur verder op kan krikken. Ook gieren laten zich derhalve, bij gebrek aan thermiek (voorlopig) niet zien. We bepakken de rugzak met badkleding en lopen de steile berg af waarop de CP ligt naar het dorp. Na een lekkere bak koffie op een terrasje gaan we verder naar de rivier, waar de thermaalbaden zijn.

Oeps, wat een drukte daar, tja het is zondag dus menig Spanjaard is op het zelfde idee gekomen. Badkleding aan en een plekje gevonden tussen de vele badderaars in het water van 32°C, heerlijk ontspannen. Het wordt nog drukker, tijd om eruit te gaan en terug te lopen naar de hoofdstraat van het dorp. Daar in restaurant La Pista heerlijk gegeten, calamares, pimientos fritos en pikante gefrituurde champignons, begeleid door bier en wijn. En tot besluit postres, huisgemaakte flan en tiramisu met koffie, zalig. Voldaan beklimmen we de steile weg naar de CP en gaan in de relax-stand.

Maandag 26 september - Soria

Arnedillo - Soria   81 km      ☁️ 18°C

Wederom een koude nacht en even de kachel bijzetten biedt uitkomst deze morgen. Bij het prima verzorgingspunt, er is zelfs een sanitairblok, servicen we af. En we rekenen bij de betaalpaal  €17,82 af ( € 0,42 per uur) en slaan af richting Soria.

We rijden over een heerlijke kleine bergroute en genieten van de mooie beboste omgeving. Tien kilometer verderop in het plaatsje Enciso nemen we een kort stukje van de Dinosaurus-route. In het hele gebied zijn niet alleen fossielen gevonden van diverse dinosaurussen, maar ook voetsporen. De meest duidelijke sporen bevinden zich hier op 2 km van Enciso op een vrij toegankelijke plek. Onder een afdak vinden we de afdrukken van een grote carnivoor, ze zijn prachtig geconserveerd.

Footprints van Dinosaurus in Enciso

We hernemen weer onze oorspronkelijke route op de LR-115 en slingeren ons door een nu weids bergpanorama naar het fotogenieke Yanguas.

In bar/restaurant Asociasion aldaar genieten we van een plaatselijke lunch, salmon a la plancha en albondigas con tomate, met garnituur, brood en wat te drinken, zalig en rekenen €15,- af 😊.

 

Dino sporen Yanguas

                                      Yanguas

Rustig aan vervolgen we onze rit. Na een pas op 1500 meter dalen we af en rijden het laatste stukje over de grotere N111 naar Soria. Daar gaan we naar een CP gelegen aan de Duero.

                                                                     CP N41.756802 W2.45605 gratis geen voorzieningen aan de Duero

Marjos gaat wat wandelen onder meer langs een klooster aan de overzijde en neemt wat foto's van onze camper. Even verderop liggen er ook nog kloosterruïnes, dus morgen gaan we hier maar eens verder rondkijken.

Duero

Ermita de San Sutario

Dinsdag 27 september - Rioseco de Soria

Soria - Rioseco de Soria 49 km      ⛅/☀️ 20°C

Oeps op onze 13e reisdag valt na het opstaan ineens onze 12V installatie uit. Als ik de power weer opstart wordt aangegeven dat mijn accu's niet zijn opgeladen, vreemd, maar het duidt wel op een probleem. Of er is iets met de accu's mis of met het laden daarvan, misschien de EBL of is systeem  van slag. Wel met als gevolg dat de boiler niet meer wil opstarten, spanningsverlies? Na ampel beraad besluiten we naar een plek te verkassen met 220V aansluiting om te bezien of dit het euvel reset. De keus valt op een mooie gratis CP in Rioseco de Soria, 50 km verderop, waar voor €3,- per dag elektra verkrijgbaar is. 

We preferen de oude N122 boven de nieuwe A11 snelweg, domweg omdat we dan veel meer kunnen genieten van de rit. We doen nog even een rondje om Calatanazor, een prachtig oude vestingstadje op een heuvel met zijn ommuring en kasteelruïne. We nemen ons voor dit later op de dag te bezoeken met de scooter.

Na negen kilometer vinden we in Rioseco de mooie nieuwe aangelegde CP met alle faciliteiten. In de nabijgelegen bar/restaurant La Quintana drinken we een kop koffie en krijgen met betaling van de borg van €20,- de sleutel mee van de elektrakast op de CP.  Nu maar hopen dat dit gaat werken.

 

CP N41.63996 W2.840861 gratis met voorzieningen

In afwachting daarvan pakken we de scooter en trekken erop uit. Nog voordat we het dorp verlaten zien we op de oude kerk een plaquette, waarop de naam José Antonio Primo de Vera wordt vermeld. Een belletje rinkelt in mijn hoofd, is dat niet die fascistische oprichter van de Falange, ten tijde van de Spaanse burgeroorlog?

Jawel, 'a paine in the ass'  voor mede-fascist Franco, die gelukkig voor de toekomstige dictator 'per ongeluk' werd geëxecuteerd in 1936 op 33-jarige leeftijd. Het hoe en waarom het hier hangt ontbreekt, wellicht heeft het te maken met het feit dat het markiezaat van de familie Primo de Vera, hier niet al te ver vandaan was. 

We tuffen kalmpjes verder richting Calatanazor. Majestueus zeilen in de lucht enorme vale gieren rond het heuvelstadje op zoek naar thermiek, die moeilijk te vinden is door de nog steeds lage temperaturen. In de vallei vond in 1002 een grote en bloedige veldslag plaats tussen Moren en Christenen, waardoor dit dal nog steeds bekend staat als La valle de la sangre, de vallei van bloed. Van Almanzor de Moorse heerser van Al-Andalus en deelnemer aan deze veldslag staat een standbeeld in Calatanazor. Deze plaatsnaam is afgeleid van het Arabische 'Qalat-al-Nasur' hetgeen 'Kasteel van gieren' betekent, hoe toepasselijk!

Doordat het prachtige authentieke stadje slechts 70 inwoners telt en geen uitbreiding kent, blijft de historische aanblik intact en behouden. Op het hoogste punt staat de ruïne van het kasteel. De vervallen muren naast de puntige overblijfselen van torens bieden vanaf deze hoogte een fantastisch panorama over de omgeving. We schieten nog heel wat plaatjes van de prachtige middeleeuwse vakwerk-casa's alvorens we terug gaan naar de CP. In de camper worden de accu's inderdaad opgeladen, dus morgen maar kijken in hoeverre dat stand houdt.

Woensdag 28 september - Riaza

Rioseco de Soria - Riaza     146 km    ⛅ 18°C

De huishoudaccu's zijn inderdaad helemaal vol; we moeten de komende dagen afwachten of dat zo blijft, fingers crossed. We servicen af en gaan op pad. Gelegen in onmogelijke natuurlijke omgevingen, die de zwaartekracht tarten, zo wordt Rello, het kleine stipje op de kaart en ons aanrijdoel vandaag, omschreven. We hebben een prachtige rustige binnenroute gevonden, waar we kunnen genieten van de omgeving. En het is heerlijk rijden zo in je uppie, we komen het eerste half uur niemand tegen. Ahum niet jokken, wel een schaapskudde met herder, maar die ging helemaal op in de scenery.

In Berlanga de Duero, waar overigens een belachelijk groot kasteel-vesting complex staat, vinden we voor de broodnodige mondvoorraad zowaar een panederia 😋 

We zetten onze tocht voort in een landschap waar slechts enkele vaak desolate dorpjes liggen. Dat is niet vreemd. De steden en dorpjes rondom Soria worden aangeduid als 'Espana Vaciada' oftewel 'Spanje ontvolkt', maar hebben daardoor niet hun aantrekkingskracht verloren. Deze Spaanse leegloop, een oud zeer, is inmiddels wel een hoofdpijndossier. De overheid probeert op verschillende manieren iets aan het verval te doen. Zo heeft Rello, het boven op een klif gelegen, ommuurde middeleeuwse dorp incluis kasteelruïne, de titel 'Bron van cultureel belang' gekregen. 

Als we via een smal weggetje voor het kasteel aankomen, zien we inderdaad talloze werklieden bezig met restauratie van deze bouwval, maar ook aan herstel van muren verderop. Via een kleine stadspoort lopen we over de eeuwenoude keitjes het dorp in en ademen rust en historie in. Het is een mix van ruim een honderdtal huizen met kerk, nauwelijks bewoond of in verval. Dat laatste geldt ook voor de fysieke gesteldheid van de oudjes die we tegenkomen. Op het Plaza Mayor tegen het kasteel treffen de eerste gekromde 85+ers aan, die of wel in slaaphouding gezeten of amechtig puffend, in gekromde houding met wandelstokken voorbij schuifelen. In de paar straatjes die het dorp telt treffen we nog een aantal bijna-eeuwenlingen aan, gezeten op bankjes met elkaar keuvelend of aan de wandel met stok. Van de 14 officiële inwoners van Rello hebben we bijna iedereen gezien. 

We lopen wat rond en genieten van de uitzichten vanaf deze hoogte. Na de lunch in de camper voeren we op de navi's de route naar de CP van Riaza in. Kalmpjes zoeven we wederom door verlaten landschappen.

We maken een spontane stop bij het Yacimiento Arquelogico de Tiermes, een archeologische opgraving die vrij te bezoeken is. Hier zijn resten blootgelegd van een Iberisch-Keltische dorp en Tiermes, een belangrijke Romeinse nederzetting. Aan de rand van de site staat een volledig intacte 12e eeuwse kerk in een verlaten setting. We lopen wat rond over de restanten van een groot Romeins Forum en een uniek waterreservoir-systeem voor een aquaduct. 

Tiermes - opgravingen

Dan zetten we aan voor het laatste stukje naar Riaza, en arriveren om 17 uur op een goede CP, waar we met een vijftal campers gaan overnachten.

 

 

CP N41.280899 W3.47762 gratis met voorzieningen