Deel 5 najaar 2022

Donderdag 13 oktober - Valdepenas

Consuegra - Valdepenas    116 km ⛅ 26°C

We komen een beetje laat op gang vanmorgen. Rond half 10 staan Lucien en Betsy 'op de stoep' om ons gedag te zeggen, zij gaan vandaag verder zuidwaarts. Wij rijden eerst met de camper de heuvel op om de vesting en molens van dichtbij te zien. We kijken wat rond en genieten van het mooie uitzicht. 

Gisteren al min of meer besloten onze terugreis wat uit te stellen, vandaar dat we vandaag iets zuidelijk gaan zakken in Spanje, richting Valdepenas. Uiteraard over de kleinere binnenroutes. We krijgen zelfs 10 kilometer van het slechtste wegdek tot nog toe, een compleet lappendeken, voor onze kiezen (CM-4167, met daarna 23 kilometer echt gloednieuw spekglad wegdek op de N-401. Het terrein zelf vertoont weer alle kleuren van de regenboog, van lichtbruin, naar lichtrood, donkerbruin, donkerrood en is redelijk vlak.

Op de vruchtbare grond wordt weer van alles verbouwd, waarbij olijfbomen en wijnranken de overhand blijven houden. In Damiel doen we een grote Mercadona aan en vullen onze lege koelkast en slinkende voorraden aan. 

Rond half drie arriveren we op een keurige CP aan de rand van de stad en kiezen een plekje in de schaduw, de zon brandt inmiddels best. Buiten lunchen en tijd om heerlijk rustig de administratie, lees verslag en website bij te gaan werken.

 

CP N38.777856 W3.392163 gratis met voorzieningen

Vrijdag 14 oktober - Valdepenas

Valdepenas  ☀️ 28°C

Wederom gaan we er vandaag een rustig dagje van maken. We laden de scooter uit en rijden naar het oude stadscentrum, om preciezer te zijn Plaza Espana. Dit voor de Iglesia de Nuestra Senora de la Asuncion gelegen plein is niet heel groot, maar de omliggende witte gebouwen vallen op door hun blauwe schilderwerk. 

Het interieur van de 16e eeuwse kerk heeft een opvallend retabel, maar blinkt voor de rest uit in redelijke eenvoud.

Na eerst op een terras in het zonnetje onze cortado en cafe con leche met onvermijdelijke tostado te hebben genuttigd kuieren we op ons gemak door wat straatjes om het plein. De echte toeristenpleisters van de stad zijn de bodega's, de wijnmakerij waar de Valdepenas-streek zo bekend om is. Als echte wijnliefhebbers klinkt dat natuurlijk als muziek in de oren. Echter, niet alleen zijn ze pas later op de dag open, ze moeten van tevoren worden gereserveerd en toegangsprijzen voor een rondleiding zijn fors. We hebben er al velen gezien en we nemen ons voor morgen onderweg bij een wijn boertje wat goede wijn in te slaan. De rest van de middag en dag wordt luieren.

Zaterdag 15 oktober - Chinchilla de Monte-Aragon

Valdepenas - Chinchilla de Monte-Aragon   197  km     ☀️ 28°C

Vanmorgen onderling besproken welke kant we uitgaan. Het wordt overal goed weer dus we besluiten kalmpjes aan richting noordoost naar de kust te gaan. We drinken nog ergens koffie en tanken af. Via de buitenrand verlaten wij Valdepenas en rijden we oostwaarts richting Alcaraz, een oud stadje waar we willen rondkijken. Het is landschap hier is redelijk vlak en agrarisch, op de vruchtbare grond vindt vooral wijn- en olijfteelt plaats, wat opvalt is de vele jonge aanplant. De enkele stadjes die we passeren zien er stoffig en vergeten uit. In Villanueva de la Fuente rijden we het stadje in om brood te kopen bij een bakkertje. 

Als we de bebouwde kom verlaten om naar de CM-412 te steken, wacht ons een verrassing. Voor ons liggen plotsklaps diepe dalen en een berglandschap, een zeer abrupte aanpassing van het vlakke terrein voor Villanueva. Niet ver van Alcaraz slaan we de N32 op en dat is een weg die we dit voorjaar ook hebben gereden. Dus herkennen we ook meteen de 2 ruïnes op de berg bij Alcaraz. De beide Navi's hebben een verrassing in petto als ze de route aangeven naar een hoog in het stadje gelegen parkeerplaats.

We gaan letterlijk dwars door de oude historische stad. Toeristen kijken weer met open mond als we ons gevaarte met centimeters speling door nauwe straten en stadspoort heen wringen. Vervolgens steken we diagonaal de mooie 16e eeuwse Plaza Mayor over om aan de overzijde de laatste horde te nemen, een vernauwing waarbij ook nog langs een opstekende trap moet worden gemanoeuvreerd. Het lukt en warempel we kunnen ons vehikel ook nog parkeren. Voordeel we lopen 50 meter terug zo de oude Plaza op, waar alle historie bijeen komt. Het behoeft wellicht meer geen betoog, maar alle plaatsnamen waar Al- in voorkomt hebben sowieso Moorse roots. Alcaraz dus ook. Het hoogste en oudste gedeelte wat via een stadspoort uitkomt op de Plaza is Moors (10e eeuw). Direct daaronder tegen aangeplakt iets het deel wat tussen 16e en 18e eeuw valt te dateren en buiten de stadspoort verderop heuvelachtig, alles wat daarna is gebouwd. Door zijn aantrekkelijke compactheid en de vele historische panden trekt Alcaraz relatief veel Spaanse toeristen. 

Op het Plaza Mayor laten we ons op een terrasje zakken voor de Moorse poort. Met een heerlijke Vino en een grote schotel vol hapjes genieten we van het wonderlijke zicht op de bijna elkaar rakende torens van de oude kerk en het oude klooster. De plaatselijke Iberico- en Chorizoworst, tesamen met de kaas happen heerlijk weg. Vervolgens nog wat rond gebanjerd in de omliggende straatjes.

Daarna weer en route. Er volgen wat teleurstellende CP's, zoals die van godvergeten verlaten in San Petro of de tjokkievolle in Albacete. Uiteindelijk belanden we in Chinchilla de Monte-Aragon, een CP die we ook op onze voorjaarsreis hebben aangedaan. Er staan er al een een stuk of 15, maar we kunnen er makkelijk bijschuiven, plaats genoeg hier. 

We lopen de steile trappen en straatjes op en met enig gepuf de stadspoort door het plein bij de kerk op. De plaatselijke kroeg daar is afgehuurd door bruilofsgangers, big party, waarvan overigens de confettisporen overal op straat liggen. Een kijkje genomen in de kerk en daar tussen de restanten van de bruilofsversieringen naar de aparte inrichting gekeken. Terug buiten op het plein besluiten de weergoden een spaak in het wiel te steken om hier langer te blijven rondhangen. In tegenspraak met de weerberichten vallen de eerste dikke spetters regen omlaag en er valt steeds meer. Oeps denk ik alle dakluiken staan wagenwijd open, dat wordt dus een pijlsnelle aftocht om een eventuele watervloed te voorkomen. 

Kletsnat terug gekomen, viel het binnen nog mee en in plaats van uit eten wordt het dus een broodmaaltijd en wat kaartspelletjes.

CP N 38.9209 W1.7223 gratis met voorzieningen

Zondag 16 oktober - Cullera

Chinchilla de Monte-Aragon - Cullera    172 km     ☀️ 27°C

Vanmorgen hebben we wat app-contact met campervrienden Harry en Nelleke, die ook rondzwerven in Spanje. Als blijkt dat zij vandaag naar Cullera rijden, is de keus snel gemaakt, daar gaan we ook heen. En ook haken wij graag aan bij een al gemaakte lunch-afspraak bij een goed restaurant ter plekke. De 170 kilometers worden rapido overbrugd over de goede snelweg die zich door het fraaie landschap slingert. 

Al blijft weer verrassend hoeveel ruzie de Navi's maken over de af te leggen route. Als de afwijkingen onderling te groot worden, wenden we ons alleen nog op de Tomtom. Die brengt ons keurig op de juiste plek een parkeerplek in een doodlopende straat direct voor het strand. 

                                                                          P N39.18126 W 0.23186 parkeerplek geen voorzieningen

Tis weer een hartelijk weerzien met onze vrienden en met nog wat tijd op de klok doen we eerst nog een plons in zee, zalig. In het restaurant Rincon del Faro waar Harry en Nel al jaren komen, genieten we van een uitstekende lunch en wijn. Onder het eten kletsen we heerlijk bij over onze wederzijdse avonturen. Geheel voldaan ploffen we daarna neer op het strand om even goed uit te buiken. En 's avonds onder het genot van een vino zetten we het gesprek voort.

Maandag 17 oktober - Cullera

Cullera    ⛅ 26°C

Vandaag weinig gedaan wat vermeldenswaard is. Rond 12 uur wat gezwommen in zee. Daarna met z'n vieren de boulevard afgewandeld en 3,5 kilometer verderop halverwege de middag op een buitenterras een heerlijk menu genuttigd. 

De pasta en salade vooraf waren verrukkelijk en ook de gegrilde zalm en solomillo cerdo waren uitstekend. Geheel voldaan koers gezet naar de campers en nog heerlijk op het strand vertoefd. 

En later op de avond onder het genot van een wijntje en hapje de laatste nieuwtjes doorgenomen.

Dinsdag 18 oktober - Deveses

Cullera - Deveses 80 km    ⛅ 25°C

Vanochtend rond half tien zijn we gezamenlijk vertrokken. We gaan eerst de voorraden bijvullen en doen boodschappen in Ondara. Dan op een CP een paar kilometer verderop in Beniarbeig servicen we af, nadat we bij de ayuntamiento (gemeentehuis) een token om schoon water te tappen, hebben aangeschaft (€3). Net boven Denia in Deveses gaan we naar een leuke plek direct aan het strand, die we op P4N hebben gevonden. De twee mooiste plekken zijn bezet, maar staan op punt van vertrek. Als ze niet veel later zijn weggegaan nemen wij de plaats in op de 1e rang, prachtig. We hebben wel trek gekregen en in een restaurantje een paar honderd meter verderop doen we ons tegoed aan lekkere tapas met wat bier en wijn 👍.

P N38.868961 W0.007348 geen voorzieningen

Terug op het strand schieten we de zwemkleding aan en gaan heerlijk afkoelen in zee, zalig. Na een douche, buiten voor de camper op het strand een drankje gedaan. Intussen arriveren een drietal buscampers met drie mannen, een oudere Pool, een Zweed en een Fransman die samen rondreizen. Door rul zand heen te scheuren weten ze een plek naast ons te bereiken die wat hardere ondergrond heeft. Harry laat mij intussen kennismaken met de muziek van Martin en Ole Gjeilo die hij onlangs met een optreden van zijn koor ten gehore heeft gebracht. Vooral het 40-stemmige stuk van Martin is prachtig, Wow! Uiteraard ontbreekt de avondsessie niet, gezellig met een hapje en een drankje. Buiten vervaagt langzaam het gezang en gitaargetokkel van onze buurmannen.

Woensdag 19 oktober - Deveses

Deveses    ⛅ 25°C

's Morgens besluiten we apart van elkaar naar Denia te gaan zo'n 12 kilometer verderop, Harry en Nelleke op de fiets, wij met de scooter. De route voert ons langs de kust tussen merendeel op dit moment leegstaande vakantiebehuizingen. Vlot bereiken we Denia en zien het fort boven de oude stad liggen. Via de haven, waar kapitale jachten liggen afgemeerd, bereiken we het centrum. 

We drinken eerst op een terrasje een koffie met de onvermijdelijke tostado. Voorts wandelen we wat doelloos rond langs de vele winkeltjes, waar het best druk is, voornamelijk toeristen.Als we onze vrienden met fiets in de hand tegenkomen, spreken we af halverwege de middag te gaan lunchen in een leuk restaurant in Deveses. Rond tweeën in restaurant El Raco del Mar gaan we voor het menu. De onberispelijke bediening voorziet ons van uitstekend eten, wat ook nog een fraai is opgemaakt. De huisgemaakte pizza vooraf, verrassend, is heerlijk en ook de zeewolf in garnalensaus smaakt voortreffelijk. Met nagerecht, de nodige bier, wijn, koffie en carajillo bedraagt de gezamenlijke rekening goed € 100,- , een koopje! 

Terug bij de camper duikt iedereen in zee, ik ga wat luieren voor de camper. Vanavond een avondje op onszelf. We kunnen wat werken aan verslag en kijken wat tv.

 

P N38.868961 W0.007348 geen voorzieningen