Voorbereiding

We hebben d’r zin an - we willen weer weg met onze camper. Onze laatste trip was eind november dus het kriebelt inmiddels weer. In de tussenliggende ‘stilstandsmaanden’ allerlei handige gadgets voor de camper bij elkaar geraapt en verzameld, zoals TPMS, oprijstroken, stormzekering luifel en niet in de laatste plaats een buitenisolatie voor de voorzijde.

Met vrienden de agenda doorgeworsteld en naast andere komende vakantie planningen in ieder geval ons vrijgemaakt van vrijdag 23 februari tot en met woensdag 28 februari. Ondanks de barre voorspellingen voor het weer van die periode willen we via België eerst Luxemburg aandoen en dan via de Moezel en Bonn weer huiswaarts keren. Eerst maar eens de camper uit de stalling halen. Oeps dat wordt een bevalling, hij wil niet starten, ondanks dat deze aan de continue stroomaansluiting staat. ANWB erbij en met hulp startaccu opgeladen en start -baar gemaakt. Vervolgens naar de garage gereden, waar hij vannacht blijft staan om door te laden en op te zoeken waar het euvel zit. Onze campervrienden hebben ook pech met hun bus: of de boordcomputer kaduuk of één van de verstuivers kassiewijle – zij gaan voor deze trip afhaken. Bij ons blijkt een losse accuklem debet te zijn aan ‘t probleem van de dooie accu. Accu nagemeten en die is in prima conditie, een zorg (en ook kosten) minder. Door al het tijdverlies besluiten we niet donderdagavond maar pas vrijdagmorgen te vertrekken. We gaan in ons uppie, maar vermaken doen we ons zeker.

Vrijdag 23 februari 2018, naar Vianden Luxemburg

Vanochtend rond 9.15 vertrokken van huis en eerst onderweg naar Holland Camperservice in Lage Zwaluwe, dat ligt op de route. Daar nieuwe sluiting-clips gekocht voor de plissé-verduistering aan de voorzijde. Dure grap, € 72,- belachelijk, maar ja toch maar genomen – nu éénmaal irritatie over de aanschafprijs  in plaats van voortdurende irritatie door dagelijks geworstel met een vervangend elastiekje om de plissé op hun plaats te houden. Weer vlot op weg en ondanks dat de wagen door de harde zijwind wat ‘dweilde’ best wel opgeschoten. Na een lunchstop even na enen  onder Maastricht de grens over België in. Na Luik afgeslagen richting Haute Fagnes en van de snelweg af via St. Vith en Malmedy naar Noord Luxemburg gereden. Yep die kleinere binnenwegen zijn toch weer veel leuker om te doen, we genieten volop van het soms nog besneeuwde landschap.

 Na Clervaux in Vianden beland en daar op een gratis P (park4nigh.com) gaan staan voor de overnachting. Temperatuur gestaag gezakt naar zo’n -10 graden Celsius, maar met de buitenisolatie op de voorkant van de wagen is het in no time zeer behaaglijk in de camper. Na eten en een filmpje heerlijk onder zeil.

CP Vianden (Park4night) N49.936699 E6.20556

Vianden

Zaterdag 24 februari 2018, via Luxemburg stad naar Saarburg Duitsland

De volgende morgen bijtijds op, gedouched en ontbeten. Omstandigheden buiten zijn best guur te noemen, door de wind in combinatie met de lage temperatuur onder nul. Maakt niet uit, we gaan weer op pad over de binnen weggetjes, prachtig naar Luxemburg stad. Op een grote parkeerplaats naast het centrum de wagen weggezet en via de bovenstad naar de prachtige Pfaffenthal lift gelopen. Deze biedt een prachtig uitzichtplateau ver boven het beneden gelegen historische Grund,waar de rivier stroomt. De gratis glazen lift overbrugt pijlsnel het hoogteverschil met het dal en daar door de stadspoort over de oude verdedigingswal gelopen. Daarna terug met de lift naar de bovenstad. Ook het centrum is de moeite waard, leuke oude panden en pleintjes. Niet ver van het Groot-Hertooglijk paleis staat een pontificaal standbeeld van onze koning Willem II die, feitelijk door vrijwillig afstand te doen van Luxemburg als onderdeel van de Nederlanden, stichter was van de zelfstandige natie Luxemburg. Daarvoor zijn ze hem hier nog altijd dankbaar. Het aanhoudende gure weer noopt ons mutsen aan te schaffen en we vinden een winkel die ze in alle soorten en maten voor schappelijke prijsjes verkoopt. Goed gemutst verkennen we de rest van het centrum en lopen kalm aan weer terug naar onze camper. 

Impressies Luxemburg Stad

Omdat rond deze periode veel camperplekken en/of campings gesloten zijn, besluiten we naar Saarburg in Duitsland te rijden om daar op de camperplaats te gaan staan. Door weer een prachtig landschap rijden we in een goed uur naar deze oude Burgstad gelegen aan de rivier de Saar. Alvorens naar de camperplaats verderop te rijden doen we eerst het oude centrum aan en drinken een warme kop thee op een terrasje bij de waterval die het stadje doorklieft.
Op de betaalde camperplaats is het best druk, er staan zo’n tiental campers op het goed verzorgde terrein. Met onze buitenisolatie erop is het weer goed toeven is ons huis op wielen.

Goedgemutst op terrasje Saarburg

Watervalletje Saarburg

CP Saarburg N49.601130 E6.555330

Zondag 25 februari 2018, naar Bremm

Binnenstad Bernkastel Kues

Voor dat we onderweg gaan, service-n we eerst de camper af, het zwart en grijs afvalwater eruit, schoon water erin. We besluiten via Trier en de kleinere routes zoveel mogelijk de loop van de Moezel richting Koblenz te volgen. Het anders zo drukbezochte Moezeldal met al zijn leuke dorpjes en plaatsen is nu in het buitenseizoen leeg en verlaten. Talloze hotels en restaurants zijn gesloten en veroorzaken een desolaat aanzicht in de normaal uit hun toeristen voegen barstende hotspots. Ook het landschap ziet er totaal anders uit, normaal groen en lieflijk nu kaal en dor, wat het toch ook weer een aparte en fascinerende charme creëert. 

Moezeldal in haar 'winterjas' - meer abstract

Bekende plaatsjes als Bernkastel Kues liggen er verlaten bij, waarbij moet worden aangetekend dat het vandaag ook nog zondag is. We wandelen er doorheen en om met de woorden van de ons bekende J.C. de situatie te typeren "elk nadeel hep zun foordeel":  daar waar je in het toeristenseizoen met je ellenbogen door de menigte moet heen bewegen, kunnen we nu in alle rust de vakwerkhuisjes bekijken en bewonderen. 

Impressies oude binnenstad Bernkastel Kues

In één van de weinig opengebleven Stube drinken we wat alvorens op het gemak verder te tuffen. Slinger-de-slanger de rivier volgend passeren we het een na het andere verlaten dorpje. Uiteindelijk belanden we in het mini-stadje Bremm.  

We besluiten voor de nacht te parkeren op een gedoogplek bij een restaurantje -Zum Calmont- genaamd en schuiven daar aan voor een lekkere -Schnitzel mit Beilage- en natuurlijk een goed en lekker glas Moezel wijn. Daarna in de camper nog een spelletje gedaan en voldaan ons warme bed opgezocht.

"zu unserem Hause gehört auch ein Wohnmobilstellplatz der unseren Gästen kostenlos zur Verfügung steht"

Maandag 26 februari 2018, naar Bonn

Vanmorgen besloten dat we vandaag, onderweg  naar Bonn, eerst de SOG-fabriek in Löf langsrijden die op de route ligt. We willen in de aanloop naar onze geplande meivakantie naar Schotland het SOG-systeem laten aanbrengen op de toiletcassettes zodat we geen probleem hebben met het (dan niet meer chemisch) afstorten van de cassettes. Bij de werkplaats in Löf had men inderdaad nog tijd om ter plekke het systeem in te bouwen en gekozen werd voor ontluchting via een groter bodemfilter. Na een tweetal uurtjes wachten, op hun gratis CP en nuttig besteed door de theorie van het C1 rijbewijs er verder in te stampen, reden we de werkplaats in. SOG werd razendsnel en vakkundig ingebouwd, in een uurtje was 't gepiept. Weer onze weg vervolgd en een mooie route richting Bonn genomen. Daar even onder de stad op de gratis camperplaats van -Freizeitpark an der Rheinauwe- gaan staan naast zo'n tiental andere camperaars. Morgen gaan we naar de stad, voor vandaag zit het er weer op.

Ouderwets stampen voor het theorie C1 rijbewijs

CP Bonn N50.709860 E7.138890 - raamisolatie best wel nuttig

Dinsdag 27 februari 2018, naar Kleve

Vanmorgen de stadsbus gepakt die precies voor de camperplaats vertrekt naar Bonn. Daar op de Willy-Brandt-Allée uitgestapt waar de belangrijkste musea staan, edoch velen zijn nog lang niet open, dat is een tegenvaller. Internet geraadpleegd en uitgevonden dat het museum Haus der Geschichte als eerste open is, daar gaan we heen. In dit museum wat gratis te bezoeken is, wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van Duitsland na 1945 tot op heden. Een rondgang langs talloze objecten verlevendigd met interactieve media en film en geluidsfragmenten geeft een boeiend overzicht van de naoorlogse ontwikkeling van politiek, industrie, val van de muur etc., mooi opgezet en zeer interessant. We zijn veel langer bezig dan we vooraf hadden bedacht, dus de andere musea komen bij een volgende campertrip nog wel weer aan de beurt; Bonn gaan we zeker nog een keer aandoen. 

Op de Willy-Brandt-Allée staan vele musea. Onder andere het museum "das Haus der Geschichte". Bij de bouwwerkzaamheden trof men de funderingen aan van een belangrijke Romeinse villa. Uiteraard is deze kundig geconserveerd en met een trap neerwaarts en media-uitleg nader te bezien.

De bus teruggenomen naar het Freizeitpark en met de camper voor onze laatste nacht naar Kleve gereden. Daar willen we morgen nog even wat schoeninkopen doen. Op de betaalde camperplaats nog wat met een Nederlander gebabbeld die voor 3 maanden hier gaat bivakkeren. Heeft zijn huis verkocht en laat een nieuw bouwen in Emmerich. Dan moet zijn kachel in zijn oudere camper (30+ jaar) het wel blijven doen, nu was er iets kapot gevroren (-15 graden afgelopen nacht). Onze buitenisolatie doet weer wonderen, een behaaglijke temperatuur binnen zonder condens op de ramen. Filmpje, spelletje en te bed.

Woensdag 28 februari 2018, naar huis

Vandaag onze laatste dag, het zit er weer op. Eerst nog wel inkopen doen in Kleve en we rijden met de wagen naar een parkeerplaats nabij het centrum. Naar een paar schoenenzaken gelopen en werd al snel duidelijk wat en waar we de aankopen moesten verrichten. 

Eén zaak had precies wat we zochten en volop in de uitverkoop. Bij de bakker gelunched en vervolgens onderweg gegaan. Direct over de grens nog even naar Ulft gereden en een afspraak gemaakt om wat na te zien aan de luchtvering (garantie). Rond 4 uur thuisgekomen van weerom een leuke trip; zelfs in de kou vermaken we ons uitstekend in onze camper !