Voorwoord en menu


Ga naar


We spelen al langer met de gedachte met de camper Schotland te bezoeken. Mijn affiniteit met het Verenigd Koninkrijk is groot, ik heb na mijn diensttijd enige jaren bij de Stoomvaart Mij Zeeland gewerkt, die de veerdienst Hoek van Holland-Harwich onderhield met haar Britse partner British Rail (Sealink) en ben daar veel geweest.

Voor een bezoek aan Schotland is het voorjaar het meest geschikt, immers rond mei, juni zijn de dagen op hun langst. De timing om dit voorjaar te gaan, heeft mede te maken met de aanstaande Brexit. Omdat in dit najaar nog een trip, naar de hak van Italië, op de planning staat hebben we slechts 3 1/2 week en derhalve nemen we heen de nachtboot (kunnen we overdag nog aan de arbeid) en terug de nachtboot. De overtocht vindt plaats tussen Hoek van Holland en Harwich v.v. En we betalen voor de overtocht 2 personen met camper tot 8 meter inclusief hutten en ontbijt €393,- .

Globaal wordt de route als volgt: Harwich, York, Edinburgh, Falkirk. Vanaf Glasgow nemen we de A82 naar Loch Lomond, Glencoe, Fort Williams. Dan Fort Augustus, Loch Ness en Inverness. Daar de A9 op en de North 500 tegen de klok in inclusief Skye en Mull. Dan vanuit Oban naar Inveraray en via wederom Loch Lomond naar Pitlochry. Daar nemen we de A9 naar de Speyside, Findhorn dan oostwaarts langs de noordkust naar Banff, Fraserburgh en zuidwaarts naar Aberdeen. Van hieruit terug het binnenland in naar Balmoral, dwars door de Cairngorms via Braemar en Glenshee naar Perth en Dunfermline. Vervolgens dwars door de binnenlanden van Schotland naar Hadrians Wall, de Yorkshire Dales, Leeds, Norwich, Great Yarmouth en Cambridge naar Harwich. Links en rechts van de route bezoeken we de nodige highlights.

 Voorts zijn we lid geworden van Britstops, waarbij we, net als bij France Passion, gratis kunnen overnachten op veel terreinen van vaak boerenbedrijven of pubs.

In de periode voor vertrek verschillende projecten afgerond, o.a. inbouw van een LPG-tank en een SOG-installatie van het toilet, zodat we zonder chemicaliën kunnen afstorten. Ook nog een begin gemaakt met het opruimen van de bovenste verdieping van ons huis want vlak na onze vakantie komen dochter, schoonzoon en twee kleinkinderen tijdelijk bij ons inwonen vanwege een verhuizing.

We zijn op tijd klaar voor ons Schots avontuur.