Deel 4 Spanje/Portugal najaar 2019

Zaterdag 21 september - Porto

Bragança - Porto   ☀️ + 🌧 20°C

Wat uitgeslapen, kalmpjes aan de dag begonnen. Rond negenen met de familie Spierings ge-appt en Erik gefeliciteerd. Zij zijn vanwege slecht weer onderweg naar een camping boven Porto. Na ampel beraad besluiten we 220 km terug te rijden en hen te gaan opzoeken, uiteraard wel over snelwegen.

We zetten de boel aan kant en verwittigen onze blij verraste vrienden. Inmiddels is het zonnetje verdwenen en regent en drupt het wat, dus een verplaatsingdagje is dan prima, de kilometers worden rap weggereden en ergens in de middag arriveren wij op de camping. Het is een hartelijk weerzien. 

Bij het borrelen kennis gemaakt met een bevriend Engels echtpaar Kevin en Kathryn, leuke mensen uit het Lake District. In het kleine vissersdorpje Vila Cha gaan we met zijn zessen uit eten in een uistekend visrestaurant. De opgediende tarbot, zeebaars en schelpen ( mariscos) zijn ster-waardig en smaken verrukkelijk. Het is de rekening van €47,- voor ieder stel inclusief wijn, dessert en koffie meer dan waard. 

Afgesproken morgen naar Porto te gaan met de metro/tram.

Camping Vila Cha N41.2982 W8.7327 €14,- incl. elektra

Zondag 22 september - Porto

Porto  Camping Vila Cha ☀️ 23°C

Vanmorgen om 9.30 uur de taxi (€7) genomen naar het metrostation v.akbij het outletcentrum, pak 'm beet 7 kilometer verderop. Faya de labradoedel van Erik en Riëtte kan mee en trekt de hele dag overal veel bekijks 😄. Kevin en Kath gaan niet mee, zij hebben andere plannen. In 3 kwartier tijd zet de metro/tram ons af midden in hartje Porto. Natuurlijk verzorgen we eerst de inwendige mens, op een buitenterras nuttigen wij een heerlijke koffie en lekkere pasteis natas, de eerste voor Erik & Riette .

Voldaan kuieren we op ons gemak naar de iconische boogbrug Luiz I en wandelen via de bovenkant over de Douro naar de zuidzijde van de stad. Natuurlijk onder het maken van vele foto's 😄. Vanaf een terras met een koel drankje genieten we van het zicht over de beroemde rivier en de fraaie gelaagde bebouwing aan de overzijde.

Met de Teléferico de Gaia, de kabelbaan afgedaald tot de benedenoever.

Daar laten we ons op een terrasje verleiden voor een Port-proeverij voor de Mercado, ieder 5 glazen Port voor €5,- . Op de tafel worden de 20 glazen in een kruisvorm neergezet, voor elk een droge witte, een zoete witte, een rosado en tawny en een ruby. Met daarnaast de nodige tapas, waaronder chorizoworst die met een alcoholvrije in een schaal wordt geroosterd. 

 

 

 

 

Als in de drukte aan de waterkant dan ook nog een groep Braziliaanse toeristen aanslaan op een Braziliaanse straatmuzikant en volledig dansend uit hun dak gaan, wordt het echt een feest. Aangestoken door deze vrolijkheid en met ondersteuning van het toenemend alcoholpercentage gaan ook wij lichtvoetig (althans dat denken we 😄) los.

Het thuisfront wordt bestookt met het feest- en drankgelag-tafereel, zelfs de serveerster deelt mee in onze lol. Marjos koopt twee grillschaaltjes en doet die aan Erik en mij cadeau. En ik sla vijf flessen Port die we hebben geproefd.

Sjokkend met onze buit zetten we koers naar de overkant via het lage bruggedeelte van Luiz I. Een menigte heeft zich aan de voet van de brug verzameld rond twee jonge tieners die in wetsuits op de rand van de balustrade lopen, zo'n 15 meter boven het snelstromendewater. Ze maken de nodige kabaal en zwepen het toegestroomde publiek op om geld in een mandje te gooien van een 3e rondlopende tiener. Het duurt ons te lang, dus wachten we niet op 'the big jump' en lopen naar de overkant. 

Op de nauwe voetpaden is het een drukte van belang. Dat geldt overigens voor heel Porto, het is ongelooflijk crowded. Toeristen verdringen zich bij alle interessante plekjes en uitzichtpunten. We vinden een plekje in een klein restaurantje en bestellen eten. De aangerukte Arroz con Mariscos smaakt zalig!

 Dan via een lange hellende weg omhoog naar het station Sao Bente. Daar bewonderen we de fraaie Azulejos-inrichting van de grote hal. Puf om een metro terug te nemen naar de camping is er niet, dus besluiten we een taxi te nemen. Die brengt ons in 40 minuten terug naar Vila Cha, schade totaal € 32,50 🙂. Wat een heerlijke dag.

Maandag 23 september - Porto

Porto  Camping Vila Cha ☀️ 23°C

Goed uitgeslapen vanmorgen, echter wel opgestaan met een zeer pijnlijke linkervoet. Er zit middenonder een soort knikkertje, waarschijnlijk een ontsteking die vlammende pijnscheuten veroorzaakt. Onder het motto 'let's kill the bastard' slik ik naast 100 mg Diclofinac (onstekingsremmer) ook een paracetamol. Na een dik uur zakt de pijn naar een aanvaardbaar niveau. Na overleg skippen we Porto en gaan in plaats daarvan naar het vlakbij gelegen strand. Daar kuieren we op het gemak langs de ruige zee met een uitgelaten en rondstuivende Faya, die al kwispelend wat weggeworpen stenen opvist uit de branding. Ik raap intussen wat mooie gladde 'pebbles' op voor kleinzoon Jamie.

Aangekomen bij het vissersdorpje Vila Cha schieten we de nodige plaatjes van de karakteristieke vissersbootjes en bootjes en vistuig op het strand, mooi! Op het enige straatje komen Camino-gangers bepakt en bezakt voorbij, de pelgrimsroute die ook hier vandaan naar Santiago de Compostella gaat. 

Op een druk buitenterras van een klein eenvoudig restaurantje vinden we een plekje aan een formicatafeltje. We bestellen voldoende zeebaars, vers van de BBQ en schalen magische, zalige schelpen met friet en gekookte aardappelen, een koningspaar, smullen. Later in de middag terug op de camping hebben we met zijn allen, inclusief Kev en Kath een reuze gezellige borrel. Veel lol en jolijt en we lachen wat af. Btw de pijn in mijn voet is verdwenen. We gaan op tijd te bed, morgen gaan we op de terugweg.

Dinsdag 24 september - Potes

Vila Cha (P) - Potes (Esp)            ☀️ + 🌧 20°C

P N43.1555 W4.6184 gratis geen voorzieningen

Vanmorgen afscheid genomen van Erik en Riëtte, het waren bijzonder leuke dagen. In tegenstelling tot ons hebben zij nog drie weken de tijd en reizen ze vandaag af naar het Douro-gebied. In Vila Condé een grotere stad kijken we nog even rond bij het outletcentrum, dat is niet veel soeps. Wel kopen we een prepaid tolkaart voor de snelweg. Via Guimarães en Chaves rijden we Spanje in. De mooie snelwegen zijn leeg en we verplaatsen ons zeer vlot naar León.

Daar duiken we een klein weggetje op het prachtige Picos de Europa in. Nu krijgen we het echte werk voor onze kiezen, stijgen en dalen op de smalle bergweggetjes, soms bevolkt door rondkuierende koeien. Maar we genieten van het prachtige natuurschoon en de fraaie verzichten, die worden voorgeschoteld. 

Na een enorme afdaling met supersnelle hellingen en scherpe hairpins, gaat het alarm van de TPMS, de bandenmonitor af. De temperatuur van met met name de rechtervoorband loopt op tot boven de 90°C, oeps. Het vele remwerk plus de vele linkerbochten zijn even te veel. Gestopt en de band voorzichtig met water gekoeld. Na een kwartiertje is de temperatuur teruggebracht tot een zeer aanvaardbare 45°C en kunnen we verder. 

De prachtige route leidt ons door mooie berggehuchtjes en langs stuwmeertjes, soms in de mist.  

We bereiken rond acht uur in Potes en zetten onze camper op de gratis en goed toegankelijke CP, die een veilige indruk geeft. Bij een Mexicaans restaurant nuttigen we een prima maaltje en hebben we een geanimeerd gesprek met een tweetal mannen die zakelijk banden hebben met Ajax. Bij het uitwisselen van wat tips, tippen zij ons de wijnfeesten die momenteel in Logrõno gaande zijn, leuk, dat is wellicht iets voor morgenavond. Morgen eerst naar Fuente Dé, nu naar bed.

Woensdag 25 september - Logrõno

Potes - Logrõno  ☀️ 23°C

Heerlijk uitgerust gaan we vroeg op pad naar Fuente Dé. De weg gaat aardig omhoog en rond half tien arriveren we op de grote parkeerplaats. Goed is te zien hoe steil het laatste stuk is van de kabelbaan hoog op de bergwand tegenover ons. We lopen naar de entree van de Teleférico, betalen 2 x €15,- retour en gaan na openstelling om 10.03 uur de lucht in. Binnen luttele seconden hangen we honderden metershoge het dal en in 4 minuten arriveert de onbemande cabine met zo'n 20 mensen boven, wat een uitzicht. Het stalen uitstekende uitkijkplateau met het rasterbodem waardoor je een paar honderd meter recht omlaag kijkt ligt er nog steeds. 

En net als 20 jaar geleden heb ik tot schrik van mijn eega de neiging er eens goed op en neer te springen 😄.

We maken wat foto's van het uitzicht en gaan wat wandelen. Na een goed uur zijn we terug en dalen we met de kabelbaan in notime af naar Fuente Dé. Daar stellen we de Navi's in op Logrõno. Het eerste gedeelte van de route voert ons terug naar Potes en daarna zuidwaarts via een een reuzeklim zijn we in een uur de Picos uit. Na de lunch vervolgen we onze weg over de Spaanse hoogvlakte richting Burgos en naar Logrõno. 

CP N42.4754 W2.4537 gratis geen voorzieningen

De officiële CP is momenteel bezet door een kermis, dus rijden we door naar een mixparking, waar veel womo's staan. We vinden een plekje, laden de scooter uit en rijden naar het centrum. Vanwege de feesten is alles afgezet en veranderd in een voetgangersgebied. We parkeren onze 'muis' en lopen het centrum in. In de leuke authentieke stad is knetterdruk, overal mensen op hun paasbest gekleed.

 Op een terrasje drinken we wat met de nodige tapas, onderwijl genietend van de acrobatiek van een straatartiest. We doorkruisen nog wat straatjes met nog meer artiesten, schilders en kraampjes. Het wordt echter steeds drukker dus besluiten we camperwaarts te gaan. Rust.

Donderdag 26 september - Pérugieux

Logrõno (E) - Pérugieux (F)   ☀️ 21°C

Bijtijds opgestaan en ons klaar voor vertrek gemaakt. De Guarda Civil bonkte nog even op de deur om aan te geven dat we niet haaks op de parkeervakken mochten staan. We gaven aan zo te vertrekken, overigens hadden we gezien onze lengte geen keuze zo te gaan staan. Vandaag via snelwegen eerst naar Pamplona en dan via San Sebastián en Irun rond half twaaf Spanje uit. 

Na een broodlunch van de snelweg af richting Dax en via Mont de Jarsan en Bergerac uiteindelijk in Périgueux beland.

Na enig zoekwerk een geschikte overnachtingsplek gevonden (CP N45.1865 O0.7488 gratis geen voorzieningen).  Een ingevroren maaltijd bereid en met een heerlijk wijntje erbij doet dat een mens goed. Tv doet het niet meer, het vakantie-abonnement van Canal Digitaal is afgelopen. Na wat app-en en internetten gaan we op tijd slapen.

Vrijdag 27 september - Lonpont

Périgueux - Longpont ⛅ 20°C

Vroeg naar bed, vroeg weer op. Het rijden gaat vandaag voorspoedig en na de lunch rijden rond 15.30 uur Orleans voorbij. File informatie op de Tomtom geeft precies aan welke route we moeten volgen naar Soissons. Maar bij een te nemen afslag gaat het fout, door een wegverbreding is de maximale rijhoogte 2 meter. Voordat we een herberekening goed kunnen uitvoeren, belanden we in de spits in hartje Parijs 😨.

Zo rijden we langs La Defence onder de Champs Elysee door aan de centrumzijde van de Seine. Vooral de grote Navi staat te gillen, dat we milieuzones en vrachtwagenverboden negeren, maar ja we zitten al waar we zijn. En voor de verbaasd kijkende Parijzenaars, als ze ons gevaarte voorbij zien komen, is het ook weer eens wat anders 😄. Uiteraard verliezen wat tijd, maar weldra pikken we de route naar Soissons weer op.

Dertig kilometer voor deze stad besluiten we een CP te nemen die zo'n vijf kilometer van de doorgaande weg aflegt in Longpont. Via een inmiddels donkere en smalle bosweg bereiken we het piepkleine pittoreske dorpje, waar onder meer een mooi verlichte ruïne van een abdij staat te pronken, fantastisch. 

Het CP-tje is mooi aangelegd, heeft plaats voor drie en wij pikken de laatste plek in. Overigens arriveren later nog 3 kleine buscampers en die passen in een hoekje er ook nog bij. Na het eten, contact met het thuisfront, een spelletje en een afzakkertje vlot te bed. Best wel moe.
NB vandaag de 1e langebroekendag in lange tijd 😐.

 

P N49.273766 O3.221488 gratis geen voorzieningen

Zaterdag 28 september - Zoetermeer

Longpont - Zoetermeer 🌧 20°C

Vandaag de laatste vakantiedag en we verlaten bijtijds het mooie dorpje. We passeren weer het monument voor Joost van Vollenhove ? (Oja, Google geeft uitleg) en bereiken de N2. Deze weg hebben we vroeger met de caravan talloze malen gereden en nostalgische herinneringen aan ons toen jonge gezin borrelen naar boven. En het is weer heel leuk om in het Noord-Franse landschap te rijden. Via Soissons, Laon en Vervins bereiken we Étreaupont, het dorpje waar we zo vaak hebben overnacht. Daar bij de (echte 😋) bakker stokbrood en heerlijke éclairs gekocht.

Na La Capelle, Avesnes sur Helpe bereiken we Maubeuge de Franse grensplaats. Het weer slaat meer en meer om naar lagere temperaturen en de regen en wind nemen toe. Het Belgisch wegdek stemt ons zoals altijd niet vrolijk, wat zijn die daar in slechte staat. Onderweg contact met het thuisfront,  zoon komt morgen langs en dochterlief vandaag, beide met aanhang en kids. Na een frietje bij St. Job in het Goor kachelen we verder. Dan begrijpen we de eerdere waarschuwing van de Tomtom om af te slaan bij Antwerpen want nu duiken we een ellenlange file, die ons dik een uur kost. Via een door forse windvlagen geplaagde A16 arriveren we rond 15 uur thuis.

Het zit er weer op, wat een heerlijke reis! Rest alles uitladen.