VOORPROEFJE

Varanasi  April 2007 

Als je voor de eerste keer Varanasi aandoet en 'smorgens voor dag en dauw op pad gaat richting de ghats val je van je stoel van verbazing. Hier ontvouwt zich voor je ogen het echte India zoals dat al duizenden jaren bestaat. Duizenden diepgelovige Hindoes dalen bij zonsopgang de trappen af voor hun rituele wassing in de rivier de Ganges. Hier wordt religie intens beleefd, men omarmt moeder Ganga. Niet voor niets staat op één van de ghats geschilderd: "Ganga is the lifeline of Indian culture".

Deze Sadhu, is klaar met zijn ochtend meditatie en gaat zijn tulband om het hoofd wikkelen.
Deze asceten, zo´n 4 miljoen in India, hebben de eerste drie doelen van de Ashrama (hindoeistische leerdoelen), tw Kama (plezier), Artha (rijkdom) en Dharma (juist handelen) opgegeven, om het vierde, Moksha genaamd, de bevrijding uit de cyclus van dood en reincarnatie, na te streven, het ik-gevoel wordt ontbonden.
Letterlijk betekent Ashrama : iets wat men nastreeft. Het komt Als je voor de eerste keer Varanasi aandoet en 'smorgens voor dag en dauw op pad gaat richting de ghats val je van je stoel van verbazing. Hier ontvouwt zich voor je ogen het echte India zoals dat al duizenden jaren bestaat. Duizenden diepgelovige Hindoes dalen bij zonsopgang de trappen af voor hun rituele wassing in de rivier de Ganges. Hier wordt religie intens beleefd, men omarmt moeder Ganga. Niet voor niets staat op één van de ghats geschilderd: "Ganga is the lifeline of Indian culture". van het woord `shram` , wat `energie aanwenden` betekent.
Sadhu´s letterlijk ´goede man´ worden door de bevolking aangesproken als Baba en soms bij veel respect wordt daar Ji aan toegevoegd. Dat doe ik ook voor deze Sadhu, ik neem voor jou mijn petje af, Baba Ji.

Langzaam waadt hij terug naar de trappen van de ghats, als hij klaar is met zijn ochtendrituelen. Het zachte prille ochtendlicht zet alles in een gouden gloed.

 

Meer foto's en reisverslagen volgen nog..............