Deel 2  Griekenland voorjaar 2017

 

Donderdag 1 juni - Bozas

Bozas    ☀️ 32 °C  

Vanmorgen vroeg wakker; het CO-alarm en de gas-toevoer van de koelkast stonden te knipperen, al met al geen fijn gevoel... Naar later bleek moet het CO-alarm worden ge-reset (nav alarm vorige week) en was de gasfles gelukkig nog niet leeg! De koelkast moet even worden herstart. 

Kalmpjes de ochtend opgestart. De scooter uit de garage gehaald en samen naar het dorp 15 km verderop getuft. Voor de eerste maal op de scooter in Griekenland - hartstikke leuk - en bij de bakker op het terrasje koffie gedronken. De Griekse omstanders, ook aan koffie nippend, vinden het nostalgisch uiterlijk van onze scooter zo leuk, dat ze erop staan onze koffie te betalen. Terug op Bozas vandaag er een relax-dagje van gemaakt. Buiten in de hangmat wat gelezen en later in de middag nog in zee gezwommen !  

Ook sturen de Ruttentuttels nog een drone-foto waarop o.a. onze camper is te zien, leuk! Lekker buiten gegeten kip/sla/brood en voorts de spullen gaan opruimen, vooral in de garage. Morgen reizen we namelijk verder.


Hét moment van de dag  -  "Sjonnie en Anita op de Cita"


Vrijdag 2 juni - Paralia Iria

Bozas -  Paralia Iria  210 km ☀️33°C  

Vanmorgen afscheid genomen van onze Hollandse buren Monroe, de Ruttentuttels, Tol en iemand die bij het ministerie van Justitie werkt. Gaan vandaag noordwaarts rijden, richting Nafplio om daar op een camping de accu's goed door te laden en de was te doen. Rondrijden in onze camper blijft geweldig leuk. Onze nieuwe Navi stuurt ons zelfs door mini- dorpjes en straatjes heen ('groene route'). Ergens in een dorpje stonden we te wachten op een auto die verderop aan het uitladen was. Een dorpsbewoner klopte op ons zijraam en overhandigt ons met een glimlach een paar sinaasappels en steekt zijn duim omhoog, bijzonder! In het zelfde dorpje koffie gedronken op een terrasje en in een winkeltje een eenvoudige sinaasappelpers aangeschaft. Verderop in Sparta boodschappen ingeslagen. Prachtige route en via Nafplio, de Iria camping in Paralia Iria bereikt. Aardige camping, wat van de kust af, met zwembad, al staan we liever aan zee. De was gedaan, wat gezwommen en van de plaat gegeten, staan nu wel aan de elektra. Accu's waren tijdens het rijden al weer aardig opgevuld en worden nu extra doorgeladen, fijn. Na de vakantie moeten we zeker aan zonnepanelen gaan denken, dat geeft ons meer mogelijkheden. Tis hier goed warm en de airco zorgt voor de nodige verfrissing. Morgen maar weer naar een strandplek.

Iria camping   N37.49709 E22.99031      Paralia Iria


Hét moment van de dag  - Geduldig wachten wordt beloond met sinaasappels!


Zaterdag 3 juni - Niko Sarti beach

‎Paralia Iria - Niko Sarti strand 62 km ☀️ 32°C ‎

Alles geserviced en afgerekend, camping € 17 en € 4 voor de was. Eerst naar Nafplio en daar boodschappen gedaan voor het komende pinksterweekend. Het is bij de Lidl camper-druk zullen we maar zeggen, er staan wel een stuk of zes campers hun voorraad aan te vullen. We rijden naar de gedoogplaats van Nafplio, een parkeerterrein bij de haven. Daar de camper geparkeerd, tussen vele andere campers en Nafplio Old Town ingelopen. Mooi historisch stadje, wat best wel is ingesteld op toerisme. Wat door de winkelstraatjes gelopen, met onder andere zijn vele juwelierszaakjes (mooie sierraden, maar prijzig). 

Na een kop koffie op het terras doorgereden naar Karthona beach, volgens velen een gedoogplek bij een mooi strand. Dat klopt ook wel, maar er staat ook een gigagrote groep Roma's met busjes. Gezien de waarschuwingsberichten op fora over inbraken van de laatste weken op de Peleponessos waarvoor deze lui verantwoordelijk worden houden, staan we liever niet bij hen in de buurt. Dus doorgereden via Tolo en Paralia Kondily naar het Niko Sarti strand, een prachtplek. Daar de camper op het harde zand neergezet 10 meter van de vloedlijn. Er staan verderop nog 2 Griekse campers en zelfs een caravan. Wat gezwommen en gegeten.

Genieten onder de luifel van de ondergaande zon    Niko Sarti strand    N37.5274 E22.9387


Hét moment van de dag  - Met alle eigen luxe op het strand kamperen


Zondag 4 juni - Niko Sarti beach

Niko Sarti strand  ☀️ 33°C ‎

Niko Sarti strand    N37.5274 E22.9387

Zo, dat is lekker wakker worden aan zo'n strand. Het is nu om 8 uur nog vrijwel leeg, maar dat zal veranderen als de Grieken vanwege Pinksteren massaal het strand opzoeken. Luifel uit, wel goed afspannen voor de wind, stoelen en tafel eronder en genieten maar. 

Douchen doen we wel als we klaar zijn met zwemmen in zee. Het is een kiezelstrand, dus geen zee-egels een zeewater is 3, 4 graden warmer dan bij Bozas, dus prima doorkomen en toch heerlijk afkoelen. Vandaag inderdaad drukker, de Grieken komen -en masse- het strand op. Lekker lunchen, beetje lezen en internetten . 's Middags nog een keer zwemmen en daarna heerlijk onder de eigen douche, zalig. Vandaag Nasi-dag 🙂👍, ook heerlijk, spelletje Rummikub gedaan en van de avond genoten.


Hét moment van de dag  - In de stilte van de ochtend en de avond bij opkomend licht of invallende schemering, klinkt uit zee een heftig gespartel. Talloze kleine visjes worden door grotere (roof-)vissen opgejaagd en springen in hele scholen uit het water!


Maandag 5 juni - Salanti beach

Niko Sarti beach  -  Salanti beach 52 km ☀️35°C  

Vanmorgen weer een mooie plek om te ontwaken; de Griekse buren liggen nog plat. We ruimen op en gaan op weg naar hopelijk weer zo'n mooie strandplek. De route is in ieder geval fantastisch, een hele kleine weg zuidwaarts langs de kust en het binnenland. Steile weggetjes, haarspeldbochtjes, het maakt de Hymer allemaal niets uit, de superfijne 3 liter motor maakt er gehakt van. Uiteindelijk, in the middle of nowhere , laat de Navi ons een aantal kilometers voor Kranidi afslaan richting kust. Het gaat eerst omlaag een dal in en vervolgens weer omhoog over het kustgebergte. En daar beneden ligt een stuk strand met daarvoor een groot verlaten en deels overwoekerd hotelresort. Vanuit de hoogte maakt alles een wat desolate indruk. Na de -hairpins- naar beneden komen we bij het strand aan. Ervoor ligt een groot terrein met bossages, waar een tiental campers staan. Merendeel Frans en een aantal Oostenrijks. Een goede plek uitgezocht onder een boom, het is inmiddels echt goed warm en de luifel uitgezet. Heerlijk gezwommen aan het mooie strand en gerelaxt en geluierd. Lopend de omgeving nog wat verkend en in een stortput nabij het verlaten hotelzwembad de toilet geleegd. Na het eten nog een spelletje. Wat een rust hier!

CP Salanti Beach N37.4483 E23.1249


Hét moment van de dag -  Op een mooie pinksterdag....🏖


Dinsdag 6 juni - Kilada

Salanti beach - Kilada  20  km ☀️34°C  

Vanmorgen bij het ontbijt besloten, weer verder te gaan rijden; deze plek is ondanks het lekkere zeewater, toch niet alles. Vlak voor Kranidi doen we bij de Lidl wat boodschappen en zetten de camper in Kilada aan een strandstrip in het dorpje, 2 meter van het water; wat een plek weer! 

Heerlijk gezwommen, geluncht en gelezen in de schaduw van de palmboom en weer gezwommen. Aan de overkant van het water, ligt een eiland met een giga resort. Kilada is een prachtig dorpje met een leuke haven. 's Avonds gaan we daar eten in "1969". Een menu kennen ze niet; de eigenaresse komt eerst langs met wat voorgerechten waar we uit kunnen kiezen. Daarna volgt een schaal met verse vis, we mogen aanwijzen welke we willen, zij gaan dat bereiden. Verser dan vers kan niet! Smaakt voortreffelijk en voor een habbekrats: € 30,- inclusief de drankjes.

CP Kilada N37.4172 E23.1211

Het blauwe stipje op de kaart geeft aan waar we zitten 


Hét moment van de dag - Back in time, eten in 1969 !


Woensdag 7 juni - Morfisio Beach

Kilada - Morfisio Beach 97  km ☀️33°C  

Na ontbijt en douche verder gereden richting Kranidi, waar naast het zomerverblijf van Willem Alexander en Maxima, ook die van Sean Connery en Putin zijn gevestigd. In Kranidi gekeken naar camperplaatsen, maar dat was niks. 

Doorgereden naar Ermionida en aan zee geluncht. De onderkant van de "vinger" oostwaarts gaan we rijden. Mooie kustroute, vol met vakantie-complexen overigens en ook grote particuliere enclaves. Op het meest oostelijke puntje, bezoeken we een klif gedoog-plaats. Voor de foto even de camper boven op de klif gezet, hier vannacht blijven staan is geen optie, geen strand en het is 5 meter boven het water.

                                                                                                                                                    Poros

Doorgereden naar Metamorfosi Beach bij Galatas, een lange verlaten strandstrip langs de binnenzee bij Methana eiland. Op een groot kiezelstrand en half onder een boom de camper neergezet. Er zijn wel wat zwemmers, maar voor de rest staan we hier in ons uppie. Het zwemwater is weer heerlijk!!

Wel wat last van een soort dazen op dit strandje, die massaal onder de luifel plakken.

CP Metamorfosi Beach N37.5375 E23.3471


Hét moment van de dag - Een koninklijke kust


Donderdag 8 juni - Archaia Epidauros

Morfisio Beach - Archaia Epidauros  30 km ☀️35°C  

Oeps, verlichting aangelaten vannacht; accu's zijn dan ook wat leeg getrokken. Het aggregaat maar aangezet en goed bijgeladen. Na een uurtje is alles weer redelijk op peil en kunnen we weer op weg. Hoeven niet ver vandaag, doel is Archaia Epidauros om daar aan het havenhoofd te gaan staan. Palia Epidavros of Archaia Epidaurus is een vissersdorp dat aan de oostkust van de Peloponnesos ligt. Het dorp wordt omgeven door sinaasappel- en olijfboomgaarden en is leuk en levendig; best wel met de nodige toeristen in verband met het nabijgelegen indrukwekkende openluchttheater, het Theater van Epidauros, wat stamt uit de vierde eeuw voor Christus. Archaia Epidauros heeft een behoorlijke jachthaven, daar ligt wel wat leuk speelgoed met schepen, tot wel € 10 miljoen aan toe. 

CP Archaia Epidauros - gratis met water   N37.6369 E23.1618

Theater van Epidauros

Op het havenhoofd geparkeerd, naast een Franse Rapido, die al 10 dagen op deze plek staat. Scootertje uitgeladen en wat boodschappen gedaan, winkeltjes gekeken en een kop koffie op een terrasje. Terug op de CP heerlijk in het zonnetje kletsen we wat met de Fransoos. Deze laat een inventief maaksel zien om via een plastic boodschappenzak om de tuinslang via de stranddouche, water bij te vullen. Hij vertelt voorts dat er morgen markt is in Ligourio, 15 kilometer rijden. Kunnen we mooi op het scootertje heen!


Hét moment van de dag - Ons scootertje trekt wat bekijks - iedereen vindt 'm punt-gaaf!


Vrijdag 9 juni - Archaia Epidauros

Archaia Epidauros  ☀️37°C  

Op tijd vertrokken op de scooter naar de markt in Ligourio; heerlijk tuffend, prachtig weer en een prima weg, dit is echt weer fun !! Op de markt koopt Marjos een shirt en jurkje en slaan we wat fruit in. We drinken op een terrasje nog een kopje koffie, gooien wat benzine in de scooter en gaan terug naar de camper. Het is goed warm en we willen zwemmen! In de middag gaan we dat ook doen, heerlijk water, is wel uitkijken voor de vele zee-egels! Voor de rest een luier middag, genieten in de zon. Er zijn behoorlijk wat campers bijgekomen gisteren, vannacht stonden er acht en wij hebben Nederlandse buren gekregen. Op tijd met het scootertje gaan eten in het dorp in Taberna Περιβόλι της Γώγως, een restaurant met een sfeervolle inrichting, leuk zitten onder de sinaasappelen, maar vooral ook heerlijk eten voor een perfecte prijs! Terug op de CP nog wat gekletst en gedronken met onze buren, gezellig.

Taberna Περιβόλι της Γώγως


Hét moment van de dag - met het scootertje op pad


Zaterdag 10 juni - Korfos

Archaia Epidauros  - Korfos   100 km  ☀️36°C  

Na de gebruikelijke ochtend rituelen, scooter in de garage en onderweg. Eerst naar Nafplio, waar we de Mifi, die inmiddels niet goed werkt, laten activeren en bij de Lidl boodschappen doen. We rijden terug naar de kust en met een strak blauwe lucht rijden we via een mooie kustroute naar Korfos.

In Korfos met passen en meten langs geparkeerde auto's en hoge stoepranden naar de strandstrip gereden en op een modderige dirt road, naast een met grote kiezelstenen bedekt strandje, een plaatsje gevonden. Er staan hier nog drie andere campers. Luifel uit voor de broodnodige schaduw, tafel en stoelen uit garage en een moeizame zwempoging uitgevoerd. Het zijn giga kiezels met tig zee-egels, het water is overigens heerlijk! Een fijne douche op het strand gevonden bij een strandtentje 100 meter verderop en daar op het terras een heerlijk koud biertje gedronken; het is best warm vandaag. Terug bij de camper geprobeerd de deur te repareren, die is van buiten nog nauwelijks te openen. Overigens niet succesvol, hij doet het nu helemaal niet meer... Nog wat met het thuisfront gebeld, datategoed van de Mifi lijkt op, beetje onverklaarbaar, moeten we nog wat mee doen.

CP Korfos, gratis geen voorzieningen  N37.7577 E23.1193


Hét moment van de dag - kiezels en zee-egels belemmeren run in zee