Deel 13   voorjaar 2024

Woensdag 27 maart  - Lorca

Lorca ⛅ 21°C

Het is koud buiten deze ochtend, 10°C en er staat behoorlijk wat wind. Binnen doen we even de kachel aan om de kou eruit te krijgen. Heerlijk geslapen en we blijven het rustig aan doen deze ochtend. Rond elven buiten koffie gedronken en kennis gemaakt met David en Paula, een Engels echtpaar, die hier ook staan. Gabriel de eigenaar van de particuliere CP komt even buurten. Hij heeft voor onze vrienden en het Engelse paar stoelen geregeld op de eretribune in Lorca voor de hoofdshow van Semanta Santa morgen in de stad. Wij wimpelen het vriendelijk af,  want we willen doorreizen naar Murcia. Wel gaan we met zijn allen, inclusief Gabriel, vanmiddag eten in een goed restaurant in Lorca, gezellig. En het eten, allerlei verschillende schalen van waaruit gezamelijk wordt gegeten, is fantastisch.

Goed voorzien rijden we op de muis weer terug naar de CP. Door een stuurfout in het grint vallen we stilstaand om 😱. Marjos blijft in shock op het grint zitten en heeft net als ik wat schaafplekken op knie en elleboog. De schrik zit er even goed in. Met een kop thee, wat bloed deppen en een pleister komt Marjos weer langzaam bij in de camper. Geen fijne ervaring, een soort herbeleving van een nog akeliger voorval wat we hadden in 2018 in Italië. 's Avonds als de rust is wedergekeerd komen we gezellig bij elkaar voor een praatje en een spelletje. Morgen scheiden onze wegen.

Donderdag 28 maart  - Murcia

Lorca - Murcia   85 kilometer   ⛅ 23°C

Met een 'Abrazar y Besar' van eigenaar Gabriël en zijn vrouw Isabel nemen we afscheid van de CP. Natuurlijk knuffelen we ook 😘 onze vrienden Erik en Riëtte en David en Paula. We wensen ze hen veel plezier vandaag in Lorca en een fijne verdere trip 🙏 . Bij een Carrefour wat verderop vullen we onze tekorten aan, alvorens de A7 naar Murcia op te gaan. 

Het weer is goed en de verkeersdrukte is aanzienlijk. Maar op zo'n snelweg maal je natuurlijk wel rapido de kilometers weg. Nog voor het middaguur bereiken we de CP. Voor insiders het parkeerterrein bij de plaatselijke IKEA. Velen zijn ons voor gegaan, want er staan kneiterveel campers, ook op parkeerterreinen ernaast. Toch vinden we een relatief goed plekje en stallen daar de camper.

CP N38.029227 W1.147972 (P4N31723) gratis met voorz.

Na de lunch lopen we naar de tramhalte en L1 brengt ons regelrecht in een klein half uur naar het stadscentrum. Via de 'peatonale' Gran Via Alfonso X El Sabio' , zo dat is een mondvol 😄, komen we op de Calle Traperia eveneens alleen voor voetgangers. Panden zien er inmiddels veelbelovend uit, Jugendstil, Barok en Gotiek wisselen elkaar af. 

Veel winkels zijn in verband met Witte Donderdag gesloten, maar terrasjes maken overuren. Het volk is massaal de stad in gegaan heeft zich in het restauratieve gedeelte ervan gestort. Verleidelijk, maar eerst maar wat verder kijken denken we.

Street art

De imposante voorgevel van het Real Casino de Murcia in het smallere gedeelte van de Calle is niet te missen. De entree is al veelbelovend en we verkrijgen toegang voor de pensionadaprijs van € 3,- pp. Het schitterende interieur van deze museale sociëteit is werkelijk adembenemend. De hal met zijn Moorse symmetrische versieringen roept meteen herinneringen op aan het Alhambra in Granada, maar voor ons ook bijvoorbeeld aan de Medersa Ben Youssef in Marrakesj. 

De bibliotheek, de balzaal, het vrouwenkabinet, de heraldiekkamer, maar ook de beelden in de corridor geven een kijkje in het uiterst luxueuze societyleven van het begin van de 20e eeuw. De Salle de Thé en het restaurant op de patio zijn helaas deze dagen (Semana Santa) gereserveerd en besloten voor leden. Jammer want we vernamen dat het voedsel hoog staat aangeschreven. 

Iets verder in het centrum staat de Middeleeuwse kathedraal een gigant. Toch besluiten we deze over te slaan en op een terrasje recht tegenover de kathedraal het laatste tafeltje in te pikken en daar neer te zijgen. We genieten in het zonnetje van onze drankjes, Marjos een Vino Blanco en ik een Tinto Verano.

Achterover leunend valt mijn oog op een opvallende inscriptie op de kerkmuur "José Antonio Primo de Vera - ¡Presente!" Het is een vaker voorkomend eerbetoon uit de dertiger jaren van de vorige eeuw. Primo de Vera, 3e Markies van Estella was de oprichter en voorman van de Spaanse Falangisten tijdens de turbulente aanloop naar de Spaanse Burgeroorlog. In 1936 werd hij onder verdachte omstandigheden geëxecuteerd en geruchten circuleerden dat Franco daar mede de hand in heeft gehad. Het kwam hem in ieder geval goed uit. De Falangisten werden onder Franco de enige politieke partij en Primo de Vera werd door hem als martelaar voor de revolutie neergezet. De mensen in steden eerden de populaire Primo de Vera, met teksten op kerkmuren dat hij altijd aanwezig zou zijn.

Na ons drankje verkennen we nog de omgeving, maar krijgen door dat de oude kern niet groot is in omvang. De volgende processie (de Silencio) in het centrum start pas om 22.30 uur en dat vinden we toch wat aan de late kant. Kalmpjes aan kuieren we weer over de Peatonales terug naar de tramhalte op het Plaza Circular. De fijne verbinding brengt ons in notime weer terug bij IKEA. Ongemerkt toch best wat kilometers gelopen. Op de CP komen nog steeds campers binnen verwoed op zoek naar een plekje. Wij gaan in de ruststand, gooien een pizza in de oven en gaan wat Netflixen. En kruipen op tijd in ons mandje.

Vrijdag 29 maart  - Murcia

Murcia  ☀️25°C

Vanmorgen na het ontbijt voelt Marjos zich niet lekker en kruipt weer terug in bed. Eigenlijk blijft dit tot 's avonds voortduren. Ik besluit dan ook maar vandaag een recuperatie-dag in te lassen en mezelf te vermaken met wat lezen en internetten. Ook kijk een documentaire over Ds. Overduin, die in WOII meer dan de helft van de Joodse gemeenschap liet onderduiken. Een groot contrast met wat in Amsterdam gebeurde met de Joodse Raad. Hier op de CP blijft het een komen en gaan van campers, het lijkt qua grootte wel een woongemeenschap an sich. Alhoewel het vandaag voor ons zo uitpakt, is het voor wat ons betreft niet een plek waar je overdag ook kampeert en bij de camper verblijft. Maar daar wordt hier anders over gedacht. Mensen zitten op stoeltjes, doen (primitief) de was bij de enige kraan en naast de toiletstort 😬 en poetsen hun campers. Enfin, ik vind het niet erg om morgen verder te rijden. Marjos slaapt en slaapt en ik fêteer mezelf op nog een documentaire, ditmaal over Golda Meir ten tijde van de Jom Kippoer oorlog in 1973, erg interessant. Tijd om zelf wat rust te pakken.

Zaterdag 30 maart  - Biar

Murcia - Biar  115 kilometer 🌦 20°C

Marjos voelt zich weer helemaal een Prima Donna deze ochtend, fijn. We maken geen haast, werken de website wat bij en hebben contact met dochterlief. Daar is niet ver van hun huis een gijzelingsaktie gaande, die het hele centrum van Ede platlegt, spannend. Later die dag vernemen we dat alles goed is afgelopen, zonder geweld. Voorts hebben we contact met campervrienden Harry en Nelleke die hier aan de kust rondtoeren. We spreken af elkaar op maandag te treffen, altijd leuk. Even een hink-stap-sprong naar de Aldi om brood in te slaan en dan gaan we onderweg. 

CP N38.6298 W0.768528 (P4N326674) gratis met voorzieningen incl gratis electra

We hebben de keus gemaakt iets naar het binnenland af te buigen, want aan de kust staat nu nog alles bompievol. Een kilometer of 50 boven Elche ligt het Middeleeuwse Biar met een fraaie CP zeggen de reviews. Fingers crossed 🤞, we gaan er voor. Bij Villena gaan we van de snelweg voor de laatste 8 kilometer. Biar is een prachtig tegen een berghelling aangeplakt stadje, waar kerk en bovengelegen kasteel eruit springen. We hebben geluk want op de volle CP wurmen we ons campergevaarte op het laatst mogelijk plekje 😄.

Wat meteen opvalt als we het stadje gaan verkennen is de temperatuurval ten opzichte van Murcia. Het is hier nog maar 12°C en er staat een koude wind. De eerste kleine druppeltjes regen komen omlaag, als we de kerk bereiken op het Plaza Constitución. We nemen even een kijkje binnen en vooral de uitbundige uitstraling van de kapel heeft wel charme. 

Weer buiten steken we het plein over en wandelen de warme kroeg in. Marjos bestelt een cortado en ik ga voor de Cortado Bonbon y Brandy, feitelijk een carragillo met gecondenseerde melk, heerlijk 😋. Marjos sorteert al voor op een nieuw bezoek hier, met een Hasta Mañana als we het zaakje verlaten 😁. Wind en miezer begeleiden ons op de weg terug, we manoeuvreren met kleine pasjes over het gladde plaveisel. 

Vanuit de warmte van de camper, buiten is inmiddels guur, hebben we zicht op pogingen van nieuwe arriveerders die onverrichter zake rechtsomkeert kunnen maken, het is echt vol op de CP. Voor vanavond staan de voetjes omhoog op program en wellicht een filmpje. Tomorrow another day. ¡Hasta luego!

Zondag 31 maart  - Biar

Biar  🌧 15°C

Kukeluuu roept de haan, alle kippetjes komen opdraven en leggen overal hun ei. Tja dat is gemakkelijk denk ik, kwestie van oprapen en verstoppen. Tis tenslotte Pasen en deze eieren zijn gezonder dan de chocoladeversie die op deze dagen altijd de revue passeert. Tien eieren verstop ik zorgvuldig in onze camper. Ik maak Marjos wakker en vertel haar dat ze eitjes kan zoeken, want dat hoort bij Pasen. Negen vindt ze er, maar waar is de tiende? Ze vraagt het aan mij en ik wist tot dusverre alle vindplekken te benoemen, maar deze laatste, dat weet ik echt niet meer. Beginnende dementie? Vinden we het (dan al rotte) eitje pas over een jaar als het weer Pasen is ( jakkes 😱)?

Gelukkig word ik op dat moment wakker en stap ik in de realiteit van de 1e Paasdag. Klingelende kerkklokken en wel een ontbijt maar zonder ei 😂 en door zomertijd zijn we zomaar een uur kwijt geraakt vannacht. 

Bovendien regent het buiten gestaag en blijft het dat de hele dag doen. We gaan vandaag nergens heen en maken er een lees-, internet- en spelletjesdag van. Naarmate de dag voorbij glijdt gaan steeds meer Spaanse campers in de vertrekmodus en wordt het wat rustiger op de CP. 

Wij nemen de gelegenheid ten baat om van plek te wisselen om aan een vrijgekomen gratis elektra-aansluiting te kunnen staan. Na onze avondmaaltijd zakken we onderuit en duiken in het vervolg van een Spaanse Netflixserie. Zo wordt het vanzelf weer nacht.

Maandag 1 april  - Calpe

Biar - Calpe   109  kilometer  ⛅ 20°C

Het lijkt op een mislukte 1 aprilgrap, ik begrijp er geen donder van waarom beide Navi's mij naar de verkeerde plek willen dirigeren. Het stipje in Googlemaps vertelt toch de juiste coördinaten, dat kan niet anders. Nog maar weer invoeren en weer hetzelfde resultaat, niet de P in Calpe die ik heb aangetikt maar ergens in de rimboe ten westen. Dan gaat er een lichtje branden in plaats van op het westelijk halfrond, gebruikelijk de afgelopen 3 maanden, verwijzen deze coördinaten naar het oostelijk halfrond. Euvel opgelost.

Nou is het niet zo dat het einddoel van vandaag ons heftig kan bekoren. De route voert ons onder andere langs Benidorm, wat als een soort misplaatste Amerikaanse wolkenkrabber-explosie in het mooie kustlandschap detoneert. Dit stukje toeristische kust van Benidorm tot Javea is normaalgesproken niet ons ding, maar hier in Calpe ontmoeten we wel vandaag onze vrienden Harry en Nelleke.

Diesel is hier spotgoedkoop appt Harry, dus als we met een bijna lege tank de buitenrand van deze mondaine toeristenplaats aantikken moeten we echt rapido brandstof innemen. En zowaar, de dieselprijs bij meerdere tankstations bedraagt 1.299 per liter, dat is zeker niet verkeerd. Met een volle tank rijden we naar een parkeerplaats die niet op camperapps wordt aangegeven maar wel uiterst bruikbaar is als je vlakbij de boulevard moet zijn.

Dat moeten we ook, want het restaurant waar we hebben afgesproken om 2 uur te gaan eten ligt op deze strandpromenade. Als we vooraf een koffietje ☕ doen op een terras in de zon kletsen we met onze vrienden daar weer helemaal bij. Gezellig, we hebben elkaar al een tijdje niet gezien en voldoende gespreksstof om uit te wisselen.

P N38.644153 O0.069773 gratis geen voorz.

Dan op naar het Brisa, het restaurant waar we voor ons middageten neerstrijken. Mosselen vooraf en tong/tarbot als hoofdgerecht. We spoelen alles weg met een paar flessen Verdejo, cortado en een likeurtje van het huis. Uiteraard geanimeerde gesprekken met de nodige kwinkslagen. 

Beschilderde bankjes aan de boulevard Calpe

Vanavond kruipen we nog even gezellig bij elkaar. Wij gaan morgen weer een stapje verder naar huis en zij gaan hier in de bergen wandelen.

Dinsdag 2 april - Alcossebre

Calpe - Alcossebre    266  kilometer  ⛅ 21°C

We hebben heerlijk geslapen op dit grote onverharde parkeerterrein en keurig op een strook gras gebivakkeerd. Ruimte te over, ondanks de 20 andere campers en die stonden ook royaal. Rond 10 uur gaan we onderweg eerst maar eens richting Valencia. Voor het eerste gedeelte kiezen we voor een mooie binnenroute en pas bij de kust van Denia schieten we de snelweg op. Wel borrelt onder het rijden nog wel het dilemma op, welke weg we gaan nemen in Spanje en wat de gevolgen daarvan zijn voor de route door Frankrijk. Opzij van Valencia maken we een stop en nemen alle opties goed door, alsmede de weercondities. 

Om met het laatste te beginnen het weer wordt de komende dagen goed in zowel het binnenland als aan de kust. Enerzijds lonkt het om via de landelijke omgeving van het binnenland door te steken naar bijvoorbeeld de Bielsatunnel. Een mooi stukje Spanje en Pyreneeën. Echter dat betekent dat we in Frankrijk dan door streken komen, die we de afgelopen jaren veel hebben doorkruist. Dus uiteindelijk kiezen we voor de mindere kustroute in Spanje, maar de leuke binnenwegen van oostelijk Frankrijk, opzij van de Route du Soleil. 

Vandaag prikken we op de Navi's Alcossebre in, een P aan zee die onlangs door AR+sers Henk en Marita 🙏 is aangedaan. De rit verloopt voorspoedig via de iets leukere 'binnen'-snelweg CV-10 en rond half drie arriveren wij op Playa de las Fuentes. We vinden een prachtige plek op de hoek met de ruisende zee pal voor onze neus, heerlijk. 

Playa de las Fuentes Alcossebre   -  P N40.247799 O0.284325 gratis geen voorzieningen (P4N 12579)

In het zonnetje wandelen we naar de boulevard en zetten ons neer op het terras van restaurant Casa Isabel. Daar serveert men alleen een Menu del Dia, echter wel met ruime keus in gerechten. Inbegrepen zijn brood, salade, een voorgerecht, een hoofdgerecht, een nagerecht, een fles wijn voor twee personen en een koffie voor € 18,- de man 😁. De porties zijn dermate groot dat we moeten oppassen al niet meer na de eerste gang verder te kunnen. Mijn voorgerecht, de met sepia gezwarte visrijst is verrukkelijk en Marjos zit achter een zeer royale seafoodcocktail op een grote schaal. Dan volgt voor mijn eega een gegrilde zalmmoot met bijlage en ik word geconfronteerd met een gigabord pittige en romige kipcurry, njammie. Dapper proberen we ons zo goed mogelijk door het grote aanbod heen te werken, maar haken af omdat er ook nog een toetje aankomt. Melon por La chica en Helados con Whisky por El chico. Met het cortadootje vullen we de laatste interne opslagcapaciteit. 

Tussen alle happen en slokken door hebben we een leuk gesprek met onze Engelse buur-disgenoten, die ook met een camper rondtoeren. Het mooie weer gaat ons langzaam verlaten zo achter in de middag. Het wordt frisjes en tijd om terug te lopen langs de zee naar de parkeerplaats verderop. En als de avond invalt kijken we eerst de laatste aflevering van de Joodse Raad terug. Vanavond gaan we nog wat Netflixen.